Vissaus

Vissaus: Alles wat je wilde weten over Nam Pla

Ben jij ook een echte viseter? Dan ben je vast en zeker al bekend met een aantal verschillende vissauzen. Want een lekker visje is natuurlijk niets zonder overheerlijke vissaus, dat denken in ieder geval de meeste Nederlanders. In Azië denken ze heel anders over vissaus, hier gebruiken ze het namelijk meer als een smaakmaker dan als saus voor over de vis. Aziatische gerechten op tafel zetten? Zorg dan dat je altijd een goede vissaus in huis hebt! Lees deze blog snel verder en kom achter alle geheimen van ‘Nam Pla’ en de rol die deze speelt in de Aziatische keuken.

Welke vissauzen zijn er eigenlijk allemaal?

Er zijn heel veel verschillende vissauzen en elke vissaus is weer lekker bij een ander soort gerecht. Hieronder worden een aantal vissauzen aan je uitgelegd:

  • Squid brand:
    Squid Brand heeft een meer gerookte en intenser visaroma en daardoor een brutalere smaak dan klassieke vissauzen. De complexiteit die het aan gerechten geeft, heeft geleid tot grote populariteit onder chef-koks.
  • Tiparos:
    Tiparos vissaus behoort tot de beste kwaliteit vissauzen. Vissaus, in Thailand bekend als “Nam pla” wordt veel gebruikt in de Thaise keuken. De vissaus wordt gemaakt van gefermenteerde ansjovis en zout. Tijdens het koken verdwijnt het visaroma en blijft de kruidige, zoute smaak over.

De ingrediënten van vissaus

Over het algemeen bevat Aziatische vissaus drie ingrediënten, namelijk: ansjovis, zout en suiker. In elke soort is de verdeling hiervan anders. Zo kan een vissaus net iets zouter zijn dan de andere. Probeer een aantal soorten uit en kom erachter welke het beste bij jou smaak past. De verdeling van de ingrediënten is dan ook meteen de reden dat de ene vissaus juist heel lekker is als marinade, terwijl de andere goed tot z’n recht komt als smaakmaker. Bijna alle vissauzen kun je gebruiken als dipsaus bij verschillende snacks.

Recepten inspiratie met vissaus

Een lekker Aziatisch gerecht eenvoudig zelf op tafel zetten? Dat kan! Met de juiste vissaus erbij kan het gerecht geen mislukking meer worden. Geen inspiratie voor een Aziatisch gerecht? Neem dan bijvoorbeeld zelfgemaakte kipsaté of gevulde slarolletjes. Voeg er een aantal eetlepels vissaus bij en er zal geen gebrek zijn aan smaak.

Vissaus, oestersaus of lichte sojasaus?

Het zou gemakkelijk kunnen zijn deze drie sauzen te verwarren door hun pikante, pikante overeenkomsten, maar ze zijn totaal verschillend.

  • Vissaus is waterig, helder, en zout.
  • Oestersaus is donker, dikker en zoeter. Hij wordt vooral gebruikt in roerbakgerechten.
  • Lichte sojasaus heeft een doorschijnende bruine kleur en is dun van viscositeit. Hij wordt gebruikt om op smaak te brengen en kan worden gebruikt als vegetarische vervanger van vissaus.

Andere Aziatische sauzen

Naast ‘Nam Pla’ raden wij het aan om ook eens alle andere Aziatische sauzen te proberen. De bekendste Aziatische saus hier in Nederland is toch echt de chilisaus. Deze saus wordt hier in het Westen al regelmatig gebruikt als saus voor bij de loempia’s, tosti’s of om heerlijk in te wokken. Houd je van pittig eten? Probeer dan eens de Sriracha Flying Goose chilisaus eens uit. Een andere saus uit Azië die zeer bekend is, is de sojasaus. Ook deze wordt al regelmatig gegeten hier in Nederland, denk maar eens aan sushi, dan denk je waarschijnlijk ook meteen aan sojasaus. Maar sojasaus is nog bij veel meer gerechten lekker! Haal het in huis en probeer het uit. Ten slotte zijn er ook nog een behoorlijk aantal lekkere Aziatische woksauzen. Ben je een wokfan? Dan kun je ze een voor een eens uitproberen.

Op ThaiFoodStore.nl vind je verschillende vissauzen maar ook alle andere Aziatische sauzen. Proef de smaak van Azië!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.